Kedi ve köpeklerde göğüs hastalıkları oldukça yaygındır ve pet sahipleri için endişeverici olabilmektedir. Öksürük ve nefes almada güçlük çekmek gibi klinik belirtiler genellikle solunum yollarında bir problemin göstergesi olarak değerlendirilse de, diğer organ sistemlerinin hastalıklarında (örn., konjestif kalp yetmezliği) ikincil bir neden olarak da ortaya çıkabilir. Hem genç hem de yaşlı hayvanlar solunum yolu hastalığı ortaya çıkabilmektedir.. Doğumdan sonra solunum ve bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmediğinden dolayı çevrede bulunan patojenlerin akciğerlere girişi ve yayılması kolaylıkla sağlanabilmektedir. Yaşlı hayvanlarda ise normal mukosiliyer klirensi ve immünolojik anerjiyi bozan kronik dejeneratif değişiklikler, akciğerleri havadaki patojenlere ve toksik partiküllere karşı daha savunmasız hale getirebilir.
Rinitis ve sinüzitis: Burun mukozası ve sinüslerin yangısı anlamına gelmektedir. Bakteriler, virüsler, mantarlar, neoplastik durumlar ve mukoza tahrişine yola açan ajanlar rinitis ve sinüzitise yol açabilmektedir.
Trakeobronşitis: Trakea ve bronşların yangısıdır. Bakteriler, virüsler ve mantarlar gibi patojen ajanlar bu duruma yol açabilmektedir.
Pnömoni: Akciğer enfeksiyonudur. Bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler bu duruma yol açabilmektedir.
Bronkopnömonia: Akciğer enfeksiyonu ve hava odalarının yangısıdır.
Aspirasyon pnömoni: Yabancı maddelerin akciğere ulaşması ve sonucunda yangının başlatılmasıdır.
Plöral effüzyon: Akciğer zarları arasında sıvı birikmesi olarak tanımlanmaktadır.
Piyotoraks: Plöra zarlarının yangılanması ve iltihaplanmasıdır.
Pnömotoraks: Toraks boşluğunda patolojik hava birikmesidir.
Tümörler: Genelde başka bir sistemden kaynaklanır ve metastatik olarak akciğere yerleşir.
Kedi ve köpeklerde göğüs ve solunum sistemi problemlerini teşhis etmek için hastanın ve hastalığın geçmişini detaylı bir şekilde incelemek gerekmektedir. Bunun yanında akciğer oskultasyonu, tam kan sayımı, oksinejizasyon parametrelerinin değerlendirilmesi, serolojik testler, toraks radiyografisi, toraks ultrasonografisi, fluoroskopi, endoskopi, bronkoalveolar lavaj, MRI ve CT oldukça yararlıdır ve hastalığın teşhis için önemli bilgiler sağlamaktadır.
Bir evcil hayvan sahibi olarak evcil hayvanınızı korumanın en etkili yolu, veterinerinizi düzenli olarak ziyaret etmek ve herhangi bir sorunu erkenden yakalamaktır. Ne kadar erken teşhis konulup müdahale edilirse, evcil hayvanınızın daha uzun ve sağlıklı bir yaşamı olacaktır.
24 saat içerisinde sizlere geri dönüş saylayacağız. ACİL durumlar için lütfen +90 546 107 36 00 numaralı telefonu arayınız.
Çağlayan Mahallesi 2030 Sokak No:10 Muratpaşa / Antalya
0546 107 36 00
[email protected]