trHer gün 09:00- 19:00 +90 546 107 3600[email protected]

KEDİLERDE NÖROLOJİK FIP

KEDİLERDE NÖROLOJİK FIP


Kedilerde FIP Nedir?

Kedi Enfeksiyoz Peritoniti (FIP) kedilerde sıklıkla görülebilen viral bir hastalıktır. Temel nedeni koronavirüs olmakla birlikte bu tip koronavirüs, insanlarda COVID-19 hastalığına neden olan korona virüsten farklıdır. Kedi Enterik Koranavirüs ile enfekte olan kedilerin yaklaşık %10’unda virüs çoğalır ve mutasyona uğrayıp kedi vücuduna yayılan kedigil enfeksiyoz peritonit virüsü yani FIPV olarak da bilinen bir enfeksiyona yol açabilir. Bu gibi bir durumda böbrek, beyin ve karın bölgesinde ciddi bir enfeksiyon oluşumu söz konusu olur. FIP’in bulaşıcı olduğu düşünülmese de ciddi bir hastalık olduğu ve enfekte olan kedinin hayatını tehdit ettiği unutulmamalıdır. FIP’e neden olan temel unsur bağışık sistemi ile virüs arasındaki etkileşimin kendisidir. Bir kedide FIP görüldüğünde genellikle ilerleyici bir etkiye neden olduğundan hastalığın tanınması önem taşır.

Nörolojik Problem Nasıl Teşhis Edilir?

Sağlıklı bir kedi, düz bir çizgi çizdiğimizde çok fazla denge kaybı ve çok fazla zaman kaybı yaşamadan yürüyüşünü başarılı bir şekilde tamamlar. Eğer bu işlemde denge kaybı, yürürken çok fazla ara verip yere düşme, kum yeme, tuvaletini kum kabının dışına yapma, anormal davranışlarda bulunma, göz bebeklerinde değişiklik, dengesiz kafa hareketi v.b. durumlarda  nörolojik bir problemi olduğunu düşünebiliriz. Bu gibi durumlarda mutlaka veteriner hekimlerden destek alınması gerekmektedir. Bu şüpheyle bir veteriner hekime başvurduğunuzda ortopedik ve nörolojik muayenelerini yapacak, gerekli durumlarda tamamlayıcı kan testleri, FIP’e yönelik testleri önerecektir.

Kedilerde Nörolojik FIP Teşhisi ve Tedavisi

Nörolojik ve ortopedik muayenenin ardından FIP şüphesi gören hekimin teşhis koyabilmesi adına, baş-boyun bölgesinden MR görüntüsü alarak, ventrikül bölgesini incelemesi gerekmektedir. FIP bulunmayan bir kedinin ventrikül bölgesinde BOS (beyin omurilik sıvısı) bulunmazken, FIP’li bir kedide ventriküller genişlediğinden bu bölgede BOS sıvısı birikir. Sıvı birikmesi tespit edilmesinin ardından anamnez ve genel klinik muayenesi ile teşhis koyulur. FIP teşhisinin ardından hastalığın tedavisi kapsamında destekleyici bakım için biriken sıvının drenajı ve kan transfüzyonu gibi çeşitli süreçlere başvurulabilir. Veteriner hekimler kedinin semptomlarını ve genel sağlık durumunu değerlendirerek en uygun tedavi seçeneklerini belirleyeceklerdir.

Leave a Reply