Köpekler Banyo Yapmalı Mıdır?
Yaşadığımız alanı paylaştığımızı düşünürsek evet köpeklerimizi de yıkayabiliriz. Peki nasıl ve ne sıklıkla? Köpeğimizin ırkına, deri ve tüy yapısına, her hangi bir deri hastalığı veya alerjisi olup olmamasına bağlı olarak yıkıma sıklığı değişmektedir. Bu süre haftada 1 defa, ayda 1 defa ya da yılda sadece birkaç defa olacak şekilde değişebilir. Ancak burada önemli olan doğru şampuanı kullanmaktır. Deriyi oluşturan üç tabakadan birisi olan ve en dış yüzeyde bulunan epidermis su emilimi sağlar, buharlaşmayı azaltır. Bu tabakanın görevini başarılı bir şekilde yerine getirebilmesi için asitlik ve alkalilik dengesi olarak da adlandırılan pH dengesi çok önemlidir. . Bu noktada da köpekler için onların ciltlerinin pH dengesine uygun şampuan kullanmanın önemi ortaya çıkar çünkü köpekler ve insanlar söz konusu olduğunda pH dengesi oldukça farklıdır. Kesinlikle insanlara ait şampuan ve sabunlar, bebekler için üretilen bir ürün olsa bile, köpeklerin kullanımına uygun değildir.Yıkamak için köpeklerimizin ırkına, tüy ve deri yapısına özel şampuanları seçmeliyiz. Hangi şampuanı seçeceğinizi bilemiyorsanız veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz. Eğer köpeğinizi sık yıkamanız gerekiyorsa her defasında şampuan kullanmanıza gerek yoktur. Köpeğinizin yıkama süresini uzatmak istiyorsanız da bunun için kuru şampuan kullanabilirsiniz.
Köpekler her zaman suyu sevmeyebilirler. Bu yüzden onlara banyo yaptırmak bazen zor olabilir. Böyle bir durumunuz varsa ve yıkama işlemini kendiniz yapmak isterseniz banyoyu köpeğiniz için eğlenceli hale getirmeniz gereklidir. Bazen bir oyuncak bazen de banyo sonrası verilen ödül maması ile ona banyo yapmayı sevdirebilirsiniz.
Köpeğimizin yeterince kirlendiğinden eminsek artık işlemimize başlayabiliriz. Öncelikle bunun için kendimizi sonra da uygun ortamı hazırlamalıyız. Çünkü köpek yıkamak aslında; köpeğiniz temizlenirken sizin biraz kirlenebildiğiniz bir işlemdir. Küvet ya da duşa kabin fark etmez, yıkama sırasında köpeğinizin belirlediğiniz alan içinden çıkamaması gerekir. Yoksa kirlenen sadece siz olmazsınız. Sonrasında onun için uygun şampuanı seçmiş olduğunuzdan emin olun. Aksi durumda ilerleyen yıkamalar sonrasında istenmeyen deri ve tüy problemine neden olabilirsiniz. Ve suyun sıcaklığı ortam ısısına uygun olmalıdır, ne sıcak, ne de soğuk. İlk adım köpeğinizin deri ve tüylerini ıslatmak olmalıdır. Şampuanı en etkili şekilde kullanabilmeniz için bir miktar su ile doldurduğunuz kabın içerisine, yeterli miktarda şampuanı koyup köpürtmelisiniz. Sonrasında file bir lif yardımı ile köpükleri köpeğinizin her yerine sürerek temizleme işlemini yapmanız gerekmektedir. Yeteri kadar temizlendiğini düşünüyorsanız köpeğinizi artık tamamen durulayabilirsiniz. Durularken herhangi bir kulak enfeksiyonu problemi yaşamamak için köpeğinizin kulağına su kaçırmamaya dikkat etmelisiniz.
Durulama işlemi de tamamlandıktan sonra kurutma işlemine geçilmelidir. Köpekler içgüdüsel olarak ıslaklıklarını silkelenerek atmak isterler. Eğer kapalı bir alanda yıkama işlemini gerçekleştiriyorsanız etrafın ıslanmaması adına, köpeğinizin boyutuna göre banyo öncesinde ayırdığınız bir ya da iki havlu ile köpeğinizin tüylerindeki ıslaklığı alın. Sonrasında ise köpeğinizin silkelenmesine izin verin. Havlu ile kurulama işlemini tekrarladıktan sonra fön makinesi ile kurutma işlemine başlayabilirsiniz. Bu sırada dikkat etmeniz gereken şey; fön makinesini köpeğinizin derisine çok yaklaştırmadan, arada eliniz ile gelen sıcaklığı kontrol ederek kurutma işlemini yapmaktır.
Eğer uygun alana ya da köpeğiniz için doğru yıkama ürünlerine sahip değilseniz Prime Hayvan Hastanesi’nden yardım alabilirsiniz.