Check Up kısaca temel sağlık kontrolü olarak tanımlanabilen, tıpkı insanlarda olduğu gibi pet hayvanlarının herhangi bir hastalık belirtisi bulunmaksızın yapılan bir dizi muayene, test ve tetkikten oluşur.Düzenli aralıklarla yapılması önerilen check up sayesinde oluşabilecek muhtemel sağlık problemleri saptanabilir ve önleyici tedbirler alınabilir.
Cinsiyete, yaşa ve genel sağlık durumuna göre farklı zaman aralıklarında yapılması önerilen check-up sayesinde, özellikle meme, rahim ve kolon kanseri gibi yaygın görülebilen kanser türlerinin erken evrede tanısının konması sağlanabilir. Bunların yanı sıra hipertansiyon ve kalp hastalıkları, eklem ve omurga hastalıkları gibi hayat kalitesine doğrudan etki eden hastalıkların ortaya konulmasını sağlayabilir.
a)Muayene: Genel beden kontrolü, mukoza ve lenf bezlerinin genel muayenesi, eklem ve kas yapısının kontrolü
b)Laboratuvar Tetkikleri:
c)Genel Görüntüleme:
a)Muayene: Genel beden kontrolü, mukoza ve lenf bezlerinin genel muayenesi, eklem ve kas yapısının kontrolü
b)Laboratuvar Tetkikleri:
c)Genel Görüntüleme:
d) Kalp ve Dolaşım Sistemi:
e) Hormon Kontrolü: Kortizol, TSH ve T4 seviyelerinin incelenmesi için kullanılır.
a)Muayene: Genel beden kontrolü, eklem ve kas yapısının kontrolü
b)Laboratuvar Tetkikleri:
c)Genel Görüntüleme:
a) Muayene: Genel beden kontrolü, eklem ve kas yapısının kontrolü
b) Serolojik Testler: Köpeklerde CDV, CPV, CCV ve Kedilerde FPV, FHV, FCV, FCOV yönünden incelemeler yapılarak anne adayının bu hastalıklar yönünden kan antikor seviyesi ölçümü yapılır. Bu ölçümün amacı annenin kan ve süt yoluyla yavrularına aktaracağı antikorlarının seviyesini ölçmek ve yavruları sütten kesim sonrasında oluşabilecek hastalıklara karşı korunmasını sağlamaktır.
c) Vaginal smear: kedi ve köpeklerde vajinadan alınan swap örneği incelenerek muhtemel eşleşme günün ortaya konulmasını sağlar.
d) Hormon Tetkiki: Köpeklerde kan progesteron seviyesinin ölçümü yapılarak dişi köpeğin muhtemel yumurtlama günü belirlenmeye çalışılır.
a)Köpek Aşı Kontrol Paneli: CDV (Köpek Gençlik Hastalığı), CPV (Köpek Kanlı İshali) ve CCV ( Köpek Corona İshali) yönünden kan antikor seviyesi ölçümü yapılarak özellikle ileri yaşta olan geriatrik hayvanlarda ve aşı tekrar zamanı tayini için kullanılmaktadır.
b)Kedi Aşı Kontrol Paneli: FPV (Kedi Gençlik Hastalığı), FHV (Kedi Herpervirus), FCV (Kedi Calicivirus) hastalıkları yönünden kan antikor seviyesi ölçümü yapılarak aşı tekrar zamanının tayini ve geriakrik kedilerde aşı gerekliliği ortaya koymak amacıyla kullanılmaktadır.
c)Kuduz titre ölçümü: Yasal gereği yıllık olarak tekrarlanması gerekli olan Kuduz aşısının kanda oluşturduğu antikor seviyesinin ölçümü sağlanır. Özellikle yurtdışına seyahat edecek olan hayvanlar Bakanlık tarafından zorunlu tutulan bir test grubudur.
a)Muayene: Genel beden kontrolü, mukoza ve lenf bezlerinin genel muayenesi
b)Laboratuvar Tetkikleri:
PhD Veteriner Hekim
Tuğrul Çağrı GÜL
24 saat içerisinde sizlere geri dönüş saylayacağız. ACİL durumlar için lütfen +90 546 107 36 00 numaralı telefonu arayınız.
Çağlayan Mahallesi 2030 Sokak No:10 Muratpaşa / Antalya
0546 107 36 00
[email protected]