entrderuHer gün 09:00- 19:00 +90 546 107 3600[email protected]

ENDOSKOPi

Endoskopi

Endoskopi, sindirim sistemini incelemek için cerrahi olmadan ağızdan ya da rektumdan cihaz yardımı ile girilerek gerçekleştirilen görüntüleme yöntemidir. Hekim tarafından vücutta bir kesik oluşturulmadan organların iç yapılarını incelenmesine yardımcı olur. Yemek borusu, mide ve bağırsaklardaki ki rahatsızlıkların teşhisinde hızlı ve kanamasız bir yöntemdir. Bazı durumlarda, biyopsi örneği almak için endoskopa özel aletler eklenerek kullanılmaktadır.

Endoskopi Hangi Durumlarda Kullanılabilir?

  • Anormal kanamalar,
  • Yutkunma zorluğu veya yemek borusunda tıkanmalar,
  • Geçmeyen kusma ve mide ağrıları,
  • Uzun süre geçmeyen ishal ve kabızlık,
  • Mide ülserleri,
  • Sindirim sistemi tümörleri,
  • Sindirim sistemindeki farklı rahatsızlıklar,
  • Biyopsi örneği almak için,
  • Tedavi amacıyla kullanılabilmektedir.

Endoskopi Nasıl Yapılır?

Endoskopiye hazırlık sürecinde mide ve bağırsakların boş olması gerekmektedir. Bu yüzden işlemden sekiz ila on iki saat öncesinde yemek tüketimine son verilmelidir. Endoskopi işlemi sırasında hasta hayvan anestezi altına alınarak hareketsiz olması sağlanmaktadır. Uygulama sırasında hasta yapılacak işleme göre belirli bir tarafına yatırılarak solunum, tansiyon ve kalp atış hızının ölçümü yapan elektrotların yerleştirilmesi sağlanır. Hasta anestezi sırasında oksijen ve gaz anesteziklerin verilmesini sağlayan solunum cihazına bağlı bulunmaktadır. Hasta işleme başlamak için uygun hale geldikten sonra ağız açılarak endoskopun yemek borusuna geçişi sağlanır. Yemek borusu boyunca mideye doğru ilerlenmesi sağlanarak dokuların renk, yapı ve doku bütünlüğü açısından incelenmesine imkan verir. Bir endoskopi duruma ve hastalığın tipine göre 15 ila 30 dakika sürecektir.

Endoskopi Riskli Bir İşlem Midir?

Cerrahi işlemlere göre endoskopi oldukça güvenli bir yöntemdir. Her tıbbi işlem gibi endoskopinin de düşük olmakla birlikte riskleri bulunmaktadır.

Teşhis, tedavi veya biyopsi için yapılan endoskopiler sırasında kanama görülmesi muhtemeldir. Çok nadir olarak gastrointestinal sistem organlarında endoskopi sırasında yırtılmalar ile karşılaşılabilmektedir. Böyle durumlarda işlemi yürüten hekim tarafından acil müdahale yapılacaktır.Endoskop sonrasında karında şişkinlik ve gaz nedeniyle ağrı görülebilmektedir. 

Tüm bu ihtimallerin yanında endoskopi işlemi cerrahi gerektiren durumlar yerine kullanılabiliyorsa ilk seçenek olarak tercih edilmelidir. Cerrahi işlem sonrasında kesilen bölgedeki dikiş hattı ve hastanın ağrıları yüzünden uzun süren bir iyileşme dönemine ihtiyaç duyacaktır. Endoskopi işleminde ise vücutta bir kesik ya da dikiş hattı olmadığı için hastanın taburcu edilmesi için gerekli süre daha kısa olacaktır.

PhD Veteriner Hekim
Tuğrul Çağrı GÜL

Randevu Al

24 saat içerisinde sizlere geri dönüş saylayacağız.  ACİL durumlar için lütfen  +90 546 107 36 00 numaralı telefonu arayınız.

    Polikinlik Adresi

    Çağlayan Mahallesi 2030 Sokak No:10 Muratpaşa / Antalya

    0546 107 36 00 
    [email protected]

    Poliklinik Çalışma Saatleri

    Pazartesi - Cumartesi09:00 - 19:00