Hematoloji kan ve kan ile ilgili anormal durumların incelenmesidir. Hematolojik testler anemi, enfeksiyon ve kan pıhtılaşma bozuklukları gibi durumların teşhisinde yardımcı olabilmektedir. Hayvanların kanında çeşitli şekilli elemanlar ve plasma yani kanın sıvı kısmı bulunmaktadır. Kanda bulunan şekilli elemanlar 3 kategoride değerlendirilir. Tıpta eritrosit olarak tanımlanan kırmızı kan hücreleri (alyuvarlar), lökosit ya da farklı bir deyişle beyaz kan hücresi (akyuvarlar) ve kan pulcuğu olarak bilinen trombosit olmak üzere üç çeşidi bulunan kan hücrelerinin farklı görevleri bulunmaktadır. Alyuvarlar, oksijen ve karbondioksit transferinden sorumludur . Akyuvarlar vücuda giren yabancı organizmalara karşı canlıyı savunur. Trombositler ise kanama halinde pıhtılaşmayı sağlar. Kan hücreleri, kemik iliğinde bulunan kök hücreler tarafından üretilir. Lenf bezleri, timus bezi ve dalak ise alyuvarlar ile birlikte vücudun yabancı organizmalara karşı korunmasında önemli bir rol oynar.
Veteriner hekimliğinde kan hastalıkların tespitinde tam kan sayımı (CBC) rutin bir prosedür olarak yapılmaktadır. Bu kapsamda eritrositlerin sayısı ve morfolojisi (RBC, HCT, Hgb, MCHC, MCH, MCV), lökositlerin sayısı ve çeşiti (WBC, Lenfosit, Monosit, Granülosit) ve trombositler (THR, PDW) klinik açıdan doğru bir teşhis için yapılması gerekenler arasında yer almaktadır. Ayrıca bazı durumlarda hastadan alınan kan mikroskop altında sitolojik açıdan incelenerek hastalık hakkında daha detaylı bilgi sağlamak mümkündür.
Anemi: kansızlık olarak da bilinen anemi, kırmızı kan hücrelerinin içinde bulunan ve oksijenin taşınmasını sağlayan hemoglobin molekülü sayısında azalmaya bağlı olarak ortaya çıkar. Aneminin pek çok farklı sebebi bulunsa da en yaygın nedenleri demir eksikliği, kırmızı kan hücrelerin parçalanması ve kanama’dır
Enfeksiyon: enfeksiyonun evresine bağlı akyuvarlarda bazı değişiklikler meydana gelir. İlk evresinde sayılarında artış meydana gelse de bazı olgularda hastalığın devamı durumlarında düşüşler gözlenebilmektedir.
Pıhtılaşma bozuklukları: Vücudun herhangi bir yerinde gelişen kanamalarda kanın damar dışına akmasını engelleyen mekanizmaya pıhtılaşma denilir. Belirtiler normal hayvanlarda kısa sürede duran kanamaların uzun süre durmaması veya deride ortaya çıkan morarmalardır.
Feline lökemi (FeLV): kedilerde lenfoma hastalığı olarak da bilinmektedir. Vakaların %85’inde prognoz kötüdür.
Feline immun yetmezliği (FIV): kedilerde immün yetmezliğine yol açan virla hastalık olarak tanımlanmaktadır.
Feline Panlökopeni: Yavru kedilerde akyuvarlar sayısında şiddetli bir şekilde azalma ile ortaya çıkan hastalık olgusudur.
Canine parvoviral enfeksiyonu (CPV): bir yaşın altında ve aşısız olan yavru köpeklerde kanlı ishal ve akyuvarlar sayısında azalma ile karakterize bir hastalıktır.
Bir evcil hayvan sahibi olarak evcil hayvanınızı korumanın en etkili yolu, veterinerinizi düzenli olarak ziyaret etmek ve herhangi bir sorunu erkenden yakalamaktır. Ne kadar erken teşhis konulup müdahale edilirse, evcil hayvanınızın daha uzun ve sağlıklı bir yaşamı olacaktır.
24 saat içerisinde sizlere geri dönüş saylayacağız. ACİL durumlar için lütfen +90 546 107 36 00 numaralı telefonu arayınız.
Çağlayan Mahallesi 2030 Sokak No:10 Muratpaşa / Antalya
0546 107 36 00
[email protected]