entrderuHer gün 09:00- 19:00 +90 546 107 3600[email protected]

LABORATUVAR

Laboratuvar

Laboratuvar tıbbı (klinik patoloji), sağlık ve hastalığın değerlendirilmesi için laboratuvar testlerinin belirlenmesini, çalışılmasını ve kullanılmasını içermektedir. Laboratuvar tıbbı büyük ölçüde temel biyokimya, fizyoloji ve patolojiye dayanır ve temel bilimler ile klinik tıp arasında bir köprü sağlar. Laboratuvar tıbbı alanına sürekli olarak dahil edilen disiplinler klinik kimya, hematoloji, eksfolyatif sitoloji, idrar tahlili, klinik endokrinoloji ve klinik immünolojidir. Laboratuvar tıbbının alt bölümleri olarak dahil edilebilecek ek disiplinler klinik toksikoloji, mikrobiyoloji, parazitoloji ve cerrahi patolojidir.

Laboratuvar testleri çeşitli nedenlerden dolayı yapılmaktadır. Tarama testleri klinik olarak sağlıklı veya normal hayvanlar üzerinde yapılabilir. Geriatrik hastalarda subklinik hastalık açısından incelemek veya hayvanı anestezi veya ameliyat için uygun bir aday haline getirebilecek koşulları belirlemek için laboratuvar testler yapılabilmektedir. Tarama testleri genellikle hasta bir hayvan ilk muayene edildiğinde, özellikle hastalığın sistemik belirtileri varsa ve fizik muayenenin öyküsünden ve sonuçlarından belirli bir tanı açık değilse yapılmaktadır. Spesifik organ hasarı veya işlev bozukluğunu belirlemek ve olası bir tanıyı doğrulamak için laboratuvar testlerinden yararlanmak oldukça fayda sağlamaktadır. Ayrıca hastalığın ciddiyetinin belirlenmesinde, prognoz hakkında bilgi sağlamak ve tedaviye yanıtı veya hastalığın ilerlemesini izlemek için laboratuvar testler yapılmaktadır.

Laboratuvar tanıda en yaygın kullanılan testler

Enzimolojik testler: Üriner system, hepatik system ve kardiyovasküler sistemi ile ilgili hastalıklarda kanda düzeyleri artan bazı spesifik enzimler hasarın tespiti ve tedavinin şekillendirmesinde kullanulmaktadır.

Endokrinolojik testler: vücudun bir çoğu işlevi hormonlar ve endokrin sistemi tarafından dengelenmektedir. Özellikle kedi ve köpeklerde böbrek üstü bezleri ve tiroid hastalıkları oldukça yaygın olduğundan dolayı bu sistemler ile ilgili şüphelerin doğrulanması açısından endokrinolojik testlerin yapılması elzem bir durumdur.

İdara analizi: özellikle kedilerde büyük önem arzetmektedir. Idrarda bulunan enfeksiyon, hematüri ve benzeri bulgular üriner sistemi ve olası hastalık ile ilgili bilgi sağlamakta faydalıdır

Dışkı analizi: Kedi ve köpeklerde gastrointestinal sistemi bozuklukları ve enfeksiyonları oldukça yaygındır. Dışkı analizinde paraziter ve bakteriyel enfeksiyonlar, kanamalı bağırsak hastalıkları gibi durumların açığa kavuşmasında yarar sağlamaktadır.

Immünolojik testler: vücudun farklı bölgelerinde antijenlere karşı farklı yanıtlar gerçekleşebilmektedir. Antijenlerin tespiti ve duyarlılığın şiddetini ölçmek ve etkin bir tedavi protokolünün oluşturulması açısından immünolojik testlerin yapılması gerekmektedir.

Bir evcil hayvan sahibi olarak evcil hayvanınızı korumanın en etkili yolu, veterinerinizi düzenli olarak ziyaret etmek ve herhangi bir sorunu erkenden yakalamaktır. Ne kadar erken teşhis konulup müdahale edilirse, evcil hayvanınızın daha uzun ve sağlıklı bir yaşamı olacaktır.

Randevu Al

24 saat içerisinde sizlere geri dönüş saylayacağız.  ACİL durumlar için lütfen  +90 546 107 36 00 numaralı telefonu arayınız.

    Poliklinik Adresi

    Çağlayan Mahallesi 2030 Sokak No:10 Muratpaşa / Antalya

    0546 107 36 00 
    [email protected]

    Poliklinik Hizmet Saatleri

    Pazartesi - Cumartesi 09:00 - 19:00